Johan Schut

Buiten mijn 40-urige werkweek om ben ik als Hoofd Jeugdopleidingen verantwoordelijk voor de trainers,
leiders en spelers van de gehele jeugdafdeling van HFC’15. Daarbij heb ik veel contact met de coördinatoren die mij ook veel werk uit handen nemen. Dat we onze jeugdafdeling draaiende houden, daar hebben zij een groot aandeel in, ondanks dat we één van de grootste clubs van Groningen zijn. Daar ben ik gewoon heel trots op.
Mijn taken variëren van op het veld staan met de trainers tot gesprekken voeren met trainers, leiders, ouders en spelers. Het mooiste blijft wel op het veld staan en te zien hoe enthousiast de trainers en spelers zijn, ieder op zijn eigen niveau. Daar haal ik heel veel voldoening uit.

Hoe mijn week er bij HFC’15 uit zag:

Maandag
Tegen 17.30 kom ik op het sportpark en ga dan even op veld 3 kijken bij de training van de JO8 en JO9. Na de training vraag ik de trainer hoe het gaat en of er nog dingen zijn die we moeten bespreken.
Om 18.15 loop ik even naar veld 5, waar twee JO11 teams staan te trainen, om te kijken hoe het gaat. Ook omdat er twee nieuwe trainers zijn begonnen bij een O11 team, daarna nog even met ouders het speelweekend evalueren en vragen beantwoorden.
Om 19.00 uur hebben we het coördinatorenoverleg om de punten en knelpunten te bespreken, dit overleg hebben we elke 1ste maandag van de maand om 21.45 sluiten we die af en gaan naar huis.

Dinsdag
Op dinsdagen kom ik op tijd op de club en ga ik bij de verschillende teams een training kijken. Eenmaal bij de kantine aangekomen is er een vast ritueel en dat is een bakje koffie drinken met de ouders van JO19 om het weekend te evalueren en daarna nog even slap te ouwehoeren.
Om 19.00 uur hebben we een overleg met de materialengroep. We gaan een aantal mensen toevoegen zodat het voor ons wat rustiger wordt qua materiaalbeheer.
Om 20.00 uur ook nog een overleg om het weekend te evalueren en verbeterpunten aan te geven. Rond 21.00 uur zijn we daar mee klaar en ga ik naar huis.

Woensdag
Op woensdag ben ik om 17.45 op de club voor een overleg met een selectietrainer en de coördinator. Na dat gesprek ga ik bij verschillende trainingen kijken, van de mp’s tot JO19. Vervolgens spreek ik wat ouders over hoe het gaat en of er nog problemen zijn. Uiteraard moet ik ook nog even een lekker bakkie koffie scoren bij de familie Wijchers. Ik kan dan direct met Sip het weekend en de velden evalueren. Dan ben ik tegen 20.30 weer thuis om nog even wat mail door te nemen.

Donderdag
Dat is eigenlijk de dag dat ik niet bij de club kom, maar thuis wat dingen regel voor de club. En mocht ik nog wel tijd en zin hebben dan ga ik nog even bij de training van mijn zoon kijken.
Deze week hadden we een afspraak gemaakt met een aantal selectietrainers en coördinatoren om te gaan zitten en over de personele problemen te praten die zijn ontstaan na de vele blessures die we binnen de jeugdafdeling hebben. Toen ik tegen 18.45 richting sportpark ging werd ik gebeld door de leider van de MO17 dat ze geen scheidsrechter hadden, omdat degene die zou fluiten het niet ging redden. Ik ben gelijk rond gaan vragen of er iemand wilde fluiten maar niemand kon fluiten omdat het ook nog maar een aantal minuten voor de wedstrijd was. Uiteindelijk heb ik overlegd en ben zelf naar huis gegaan om me om te kleden en de wedstrijd te fluiten zodat ze toch lekker konden voetballen.
Na de wedstrijd moesten er nog wat dingen geregeld worden zodat ik om 22.00 uur weer huiswaarts kon.

Vrijdag
Ook de vrijdag is eigenlijk een dag dat ik niet op het sportpark te vinden ben maar thuis probeer wat voor de club te doen. Deze vrijdag ben ik de hele tijd druk bezig met trainers en leiders om bij elk team genoeg poppetjes te krijgen zodat de wedstrijden het komende weekend gespeeld kunnen worden.
Om 16.45 ben ik op het sportpark waar een aantal trainers de spullen al klaar aan het zetten zijn voor de sporthopper. Dat is voor kinderen die vier weken lang kunnen kijken of ze voetbal leuk vinden en zich uiteindelijk willen. aanmelden. Om 17.00 uur begint de sporthopper. Ondertussen ben ik samen met Johan Raatjes bezig om te kijken waar we nog spelers weg kunnen halen om toch alle teams te kunnen laten voetballen. Gelukkig lukt dit!
Tussendoor ga ik nog even een gesprek aan met de trainers van de JO9 over hoe het gaat en wat we met elkaar kunnen verbeteren, om 19 uur ben ik weer thuis.

Zaterdag
De zaterdag ben ik de hele dag op het sportpark om zoveel mogelijk wedstrijden te bekijken samen met de verschillende coördinatoren. Zij zijn een aanspreekpunt voor trainers, leiders, spelers en ouders om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en bij te springen als er nog materialen geregeld moeten worden. Dit is absoluut de drukste dag van de week. Maar ik vind het heerlijk!

Zondag
Dit is een dag voor het gezin, maar natuurlijk gaan de appjes over van alles en nog wat gewoon door net
als de rest van de week.