Even voorstellen… Chris Havinga

Op dit moment wordt Chris Havinga ingewerkt voor het penningmeesterschap bij HFC’15. Hij neemt het stokje over van Jeroen Olthoff, die het vanaf de oprichting van HFC’15 gedaan heeft. In de voorjaarsvergadering zal Chris officieel aangesteld worden door de ALV. Goed om nu alvast even kennis te maken.

De geboren Zutphenaar heeft als voetballer alle elftallen van ASC’62 doorlopen, tot het eerste elftal aan toe. “Voetbal was en is voor mij nog steeds een echte uitlaatklep. Spelen in het 1e elftal was als klein jochie al een doel. Elke zaterdagmiddag keek ik als kind al naar het 1e elftal. Dat bereiken was een hoogtepunt. Tijdens m’n studie in Groningen reisde ik twee jaar lang steeds heen en weer, maar dat was niet meer vol te houden. Ik heb toen nog zo’n vijf jaar bij Oranje Nassau in een studententeam gespeeld. Met alleen maar partijtjestrainingen en zonder trainer was promotie naar de 1e klasse best knap. We speelden toen hoger dan het laagste selectieteam bij de senioren. Met het openbaar vervoer toerden we de hele provincie door, een geweldige tijd was dat. Buschauffeurs zetten ons geregeld bij het sportpark af en moesten er vaak om lachen als we ons in de bus al omkleedden om zo nog net op tijd te komen. Toen de kinderen kwamen ben ik overgestapt naar het zaalvoetbal. Ook dat is een fantastische sport en doe ik nog steeds met plezier.”

Inmiddels woont de 36-jarige schadeverzekeraar in Hoogkerk en voetballen zijn zoons Daniël (9) en Stijn (6) bij HFC’15. “Ik heb in het begin een jaartje de (ongeslagen) F11 getraind en ben nu leider van JO9-2. Een jaar geleden was er binnen HFC een praatje over de toekomstvisie van de club. Dat raakte me ergens. Vandaag de dag is het niet meer zo vanzelfsprekend om betrokken te zijn op de plek waar je woont en leeft en om de handen uit de mouwen te steken. Vrijwilligerswerk vind ik belangrijk en doe ik al tijden via de kerk, waar we als gezin bij betrokken zijn, maar het leek me erg leuk om specifiek in Hoogkerk wat te gaan doen. De voetbalclub is voor mij dan de meest logische plek, omdat ik er al vaak ben en voetbal absoluut één van m’n passies is. Ik zit hier dus volledig op m’n plek.”

Het penningmeesterschap is een functie die Chris op dit moment het beste past. Een drukke baan en een druk gezinsleven, waar zijn vrouw en dochter Lieke van drie ook onderdeel van zijn, nemen logischerwijs veel tijd in beslag. “Joost benaderde me voor de functie van penningmeester, omdat hij had gehoord dat ik wel enige ervaring had ‘met cijfertjes’. Financiële mensen zijn vaak wat moeilijk te vinden. Het lijkt me eerlijk gezegd nog steeds leuker om ooit eens een selectie-elftal te gaan trainen, maar met jonge kinderen en een drukke baan is dat nauwelijks te realiseren. Deze functie is wat dat betreft beter te doen. De functie is voor mij een mooi avontuur. Je werkt met mensen en met cijfers, maar je draait ook mee in het bestuur. Genoeg uitdaging!”

De fusie heeft er destijds voor gezorgd dat HFC’15 een van de grootste clubs van de stad is geworden. Het penningmeesterschap is dan ook een beste job. “Ik word enorm geholpen door Greetje Melessen en Jacolie Kranenburg. Greetje verwerkt alle boekingen en Jacolie beheert de complete ledenadministratie. Dit scheelt echt enorm veel werk! Mijn taak zal veel meer zijn om het overzicht te bewaken en me bezig houden met alle budgetten. Op deze manier kan dat ook. Naast het penningmeesterschap en het meedraaien in het bestuur zal ik voorlopig geen andere taken doen binnen HFC. Op deze manier kan ik me, zeker het eerste jaar, goed focussen op m’n taak als penningmeester. Ik zal in het begin ook veel nieuwe mensen ontmoeten en ik vind het belangrijk de club beter te leren kennen. Met een druk gezinsleven is het af en toe wat creatief omgaan met je tijd. Gelukkig ben ik daar wel goed in. Ik heb er in ieder geval veel zin in! Uiteindelijk is dat het belangrijkste.”