Gemeente vervangt lichtmasten sportparken

Afgelopen zomer zagen we bij een veld van sportpark Coendersborg zichtbaar meer beweging van de lichtmasten. Deze lichtmasten zijn toen geïnspecteerd en direct vervangen. Daarbij werd duidelijk dat de lichtmasten aan de onderzijde aangetast waren en lasnaden deels gescheurd waren. Deze zorgelijke ontdekking bij Coendersborg was aanleiding om ook de lichtmasten op een groot aantal andere sportparken te inspecteren als steekproef.
 
De lichtmasten bij de gemeentelijke sportparken zijn vaak bij de aanleg van de sportparken geplaatst en sommigen zijn daarom al vrij oud. Uit de steekproef bij 79 lichtmasten op gemeentelijke sportparken blijkt dat 55 niet veilig genoeg zijn en er geen veiligheidscertificaat voor een jaar kan worden afgegeven. Hier is het advies om deze lichtmasten te vervangen. De gebruikers van deze sportvelden gaan we binnenkort informeren.
 
We gaan een onderzoek doen naar alle 464 lichtmasten, de resultaten van dit onderzoek worden begin oktober verwacht. Daarom mogen gebruikers uit voorzorg bij windkracht 6 en bij onweer de gemeentelijk sportvelden met lichtmasten eromheen, niet gebruiken.
Zodra de situatie op elk sportpark in kaart is gebracht, gaan we jullie als gebruiker informeren of we de masten rondom jullie sportpark op korte termijn gaan vervangen of dat de situatie veilig is.
 
Wethouder sport Inge Jongman: ‘Sporters en hun supporters moeten veilig zijn op onze sportvelden. Daarom onderzoeken we op dit moment alle lichtmasten. We vragen aan verenigingen en huurders om tot die tijd de velden bij windkracht 6 of meer, of bij onweer niet te gebruiken. De veiligheid van onze sporters en supporters staat voorop.’