Gezocht: vlaggenvader en kantinemoeder

We ontkomen er niet aan. De perikelen op basisschool De Klimop, waar volgens de visie van directeur Anton gepoogd wordt op sublieme wijze een lespakket voor de kinderen aan te bieden. Als kijker kom je terecht in een minimaatschappij met eigen schoolpleinregels, traktatiebeleid, parkeerbeheer, hangouders, tienminutengesprekken, klassen-appgroepjes, klaaroverdiensten en … luizenmoeders. De nieuwkomers beginnen uiteraard onderaan. Van luizenmoeder naar hoofd oudercommissie. Wat het zo beeldklevend maakt, zijn de vaak politiek incorrecte dialogen, zowel etnisch, hiërarchisch, sociaal-economisch als gendergerelateerd. En vaak even over het aanvaardbare randje. Maar wat het voor de meeste kijkers herkenbaar maakt, lijkt het spiegeleffect: iedere volwassene herkent het, zeker de ouders; alles draait om hun, en, wie prinsjes en prinsesjes zaait, zal prinsjes en prinsjes oogsten. Heel herkenbaar.

Op basisschool De Klimop gaat het nog om ongeveer 100 kinderen, en bijbehorende ouders (vaak vermenigvuldigd met factor 2,3 gelet op het aantal scheidingen). Bij ons, op de voetbalvereniging HFC’15 hebben we te maken met ongeveer 700 kinderen, in de leeftijd van onder 7 tot en met onder 19, en bijbehorende ouders (reken maar uit). De overeenkomsten met de minimaatschappij van De Klimop zijn legio, en nog groter ook: wij hebben ook JO-appgroepjes, verenigingsregels (hangen bij de ingang van het sportpark), selectiebeleid, speelveldbeleid (categorie-A en JO 13-1 gaan altijd voor), ouderavonden, trainers-leidersvergaderingen, rijschema’s voor uitwedstrijden en aanmoedigende, nee, schreeuwende ouders aan de zijlijn. Of het nu bij JO-19 is, of bij JO-11, de scheidsrechter is altijd de lul (je zult maar vrijwilliger scheidsrechter zijn). En ja, ook bij HFC’15 worden prinsjes en prinsesjes gezaaid: “waarom zit mijn kind niet in het selectieteam, hij is echt beter dan die ander hoor! Waarom zit mijn zoon in een team met alleen maar ADHD-kinderen? Mag mijn zoon in een ander team spelen, hij ontwikkelt zich onvoldoende. Als dit niet… dan haal ik mijn… ik betaal nota bene extra contributie.” Een willekeurige greep reacties en goedbedoelde adviezen van ouders.

Beste ouders. Ook bij HFC’15 is er behoefte aan luizenmoeders, groene-vinger-moeders, overblijfmoeders en schoolreismoeders. Nee, HFC’15 is geen beursgenoteerde BV waar met lidmaatschapsgelden alles voor uw kind tot in detail geregeld wordt. HFC’15 is een grote minimaatschappij in Hoogkerk, waarin ook ouders een rol spelen, als vlaggenvader, kantinemoeder, corveecoördinator, leider, trainer, rijder, klusser, schoonmaker, doeltjesverzetter, doeltjesterugzetter, vlagophanger. Net zoals dat bij de hockeyclub,de basisschool of bij judo ook heel gewoon is, of niet?