Huidig advies van RIVM ten aanzien van gebruik kunstgrasvelden met rubbergranulaat

Op 22 december 2016 heeft HFC’15 de volgende vraag gesteld aan het RIVM, één en ander naar aanleiding van het laatste RIVM-rapport van 20 december 2016:
Gelden de eerdere adviezen van het RIVM nog steeds dat kinderen niet met de korrels op het kunstgras moeten spelen en dat gebruikers van de kunstgrasvelden na afloop moeten douchen en hun kleding moeten wassen?
Om onze leden zo goed mogelijk te voorzien van informatie over dit onderwerp, tref u hieronder het antwoord aan dat het RIVM op 5 januari 2017 heeft gegeven:
“Uit ons onderzoek blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten en dat maatregelen om blootstelling te voorkomen, niet nodig zijn.

Het RIVM en de GGD-en (die u in uw regio ook kunnen adviseren als er meer vragen zijn binnen uw club) begrijpen dat sommige ouders zich toch zorgen blijven maken, ondanks de uitkomsten uit het RIVM-onderzoek. Normaal hygiënische gedrag zorgt er voor dat contact met de rubberkorrels zo klein mogelijk is. Deze hygiënische adviezen zijn altijd gewenst na het sporten, op welke ondergrond dan ook:

  • Zorg  ervoor – waar mogelijk -dat de korrels niet in de mond komen: dus let op de kinderen en sluit bidons op het veld af na gebruik.
  • Neem een douche na het sporten, en trek daarna schone kleren aan.
  • Klop sportschoenen en –kleding buiten uit.
  • Maak open wonden of schaafwonden goed schoon en dek ze af vóór het spelen op het veld.”