Nieuwe wedstrijdvormen pupillenvoetbal

Vanaf het seizoen 2017/’18 spelen pupillen Onder 8 en Onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Het seizoen daarop starten de teams van Onder 10, Onder 11 en Onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren.

De jongste voetballers in de voetbalhiërarchie – Onder 6 en Onder 7 – blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Verenigingen blijven dan ook vrij om de jongste leden in kleine partijtjes te laten voetballen. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.

In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.

Waarom moet het pupillenvoetbal worden aangepast?

Uit onderzoek blijkt: dit zijn de beste vormen voor optimaal voetbalplezier en ontwikkeling voor spelers van vijf tot en met elf jaar. Kleinere veldjes en spelen in kleinere teams leiden tot meer balcontacten, samenspelen, meer dribbelen, schieten, passen en scoren. Het veld en spel sluiten beter aan op de belevingswereld van een kind. In landen als België, Duitsland, Spanje, Denemarken en Engeland wordt al veel langer met kleinere teams op kleinere velden gevoetbald.

Hebben verenigingen nu meer materiaal en vrijwilligers nodig?

Dat is per club verschillend, vandaar dat we een rekentool ontwikkeld hebben waar een club direct een indicatie krijgt wat de vernieuwingen in praktische zin voor de club betekent. De KNVB gaat clubs actief helpen bij het in praktijk brengen van de nieuwe wedstrijdvormen. De ondersteuning bestaat uit het aanbieden van opleidingen voor trainers en scheidsrechters, het faciliteren van de collectieve inkoop van doeltjes en hulp bij het vrijwilligersbeleid.

Voor verenigingen die steun nodig hebben bij de aanschaf van extra materiaal lanceert KNVB-hoofdsponsor ING in maart ter ondersteuning een speciaal crowdfunding-platform. Ook wordt er extra KNVB-personeel beschikbaar gesteld om de clubs te helpen bij de invoering.

Mijn zoontje is vijf jaar. Moet hij nu 2-tegen-2 gaan spelen?

Nee, kinderen onder zes jaar kunnen bij de vereniging lekker onderling voetballen. Kinderen op deze leeftijd moeten vooral bezig zijn met het lopen met de bal en scoren, zodat ze kennis kunnen maken met het spelletje. Omdat deze mini-pupillen nog op verenigingen spelen, is de vereniging vrij om zelf kleine partijtjes te maken. De partijvorm 2-tegen-2 is een advies, omdat kinderen zo het meest bij het spelletje betrokken worden, maar 3-tegen-3  of 4-tegen-4 is ook een optie.

Waarom is er straks geen ranglijst meer bij pupillen Onder 8 en Onder 9?

Als onderdeel van de studie naar vernieuwingen in het pupillenvoetbal, is er ook aandacht besteed aan andere waarden die kinderen meer voetbalplezier geven. Een daarvan is de ranglijst. Bij pupillen Onder 8 en Onder 9 worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden. Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal. Met name ouders hebben interesse in een ranglijst, wat tot onnodige spanningen en onplezierige situaties kan leiden. Wedstrijden winnen blijft van belang en de uitslagen worden gebruikt om teams van dezelfde sterkte tegen elkaar te laten spelen, zodat kinderen iedere week op het niveau voetballen wat bij hen past. In Engeland, België en Duitsland en andere sporten als hockey en handbal spelen deze jeugdcategorieën al langer op deze manier.

Als verenigingen of ouders vragen hebben, waar kunnen ze dan terecht?

Voor vragen over materialen, vrijwilliger en overige zaken kunnen verenigingen terecht bij de verenigingsadviseur. Ook kunnen ze een mail sturen naar pupillenvoetbal1718@knvb.nl.
Ouders kunnen terecht bij de desbetreffende leeftijdscoördinatoren.

Download hier een infographic voor de wijzigingen in één oogopslag.

Bron: http://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/23190/nieuwe-wedstrijdvormen-pupillen-vragen-en-antwoorden